Griståget

Från Eddie Meduza Wiki
Version från den 28 februari 2011 kl. 21.45 av Thomas (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Klockan 21:00 Lördagen den 14 augusti 1993 brakade ”Sveriges vidrigaste show” igång i ”Nya Parkudden” i Sollebrunn utanför Alingsås. De stora dragplåstren Eddie Meduza och Micke "Svullo" Dubois hade lyckats locka tusentals ungdomar till folkparken. Vad som helst kunde hända med dessa två original på samma scen och man kunde förvänta sig en show som var allt annat än politiskt korrekt. Griståget var tänkt att fungera som jämvikt till det Rocktåg som Tomas Ledin åkt omkring med i några år. Han var oerhört populär och hans spelningar var ofta fyllda till bristningsgränsen. Hans show var dock underhållning för barnfamiljer och där fanns det ingen plats för Eddie och Svullo. De representerade båda ”fulkulturen” i landet, visserligen på var sitt håll och med helt egna stilar och uttryckssätt, men med en publik som till stora delar var likadan. Att de nu möttes på en gemensam turné var egentligen inte så konstigt. Efter den tidigare brytningen med Heatwave var nu Errol knuten till bokningsbolaget Luftgitarr & Co där man också kunde finna Micke Dubois.

Enligt vad Micke uppgivit i en intervju ska de dock redan tidigare ha sprungit på varandra i Hunnebostrands folkpark men det var först nu som ödet fört dem samma på riktigt. Bakom idén stod högst troligt Ulf Bejerstrand, ansvarig för Luftgitarr & Co. Själv minns han dock väldigt lite från den här tiden.

Att inte planera för mycket verkade också vara en del av idén med hela projektet. Det fanns inte något spikat turnéschema då man tyckte att det skulle bli alldeles för tråkigt. Istället bokade man kommande spelningar mycket kort tid i förväg. Någon brist på spelningar ska de dock inte ha haft då många hörde av sig och ville engagera dem. Inte heller hade man satt något slutdatum för turnén, utan körde på så länge de tyckte det var roligt. Förutom Errol och Micke Dubois hade man som fasta inslag engagerat en strippa, som skulle visa "allt och lite till", samt en fakir. Man lovade också "fejkade slagsmål samt ett antal hemliga gästartister som skulle operera i samma genre". Premiärkvällen till ära hade man som gästartist bokat en Elviskopia som skulle underhålla publiken. Denne verkar det dock som att ingen sett uppträda i förväg, i alla fall inte Errol som i en radiointervju inför premiären förklarat att "Är han tillräckligt svinig så är det mycket möjligt att han dyker upp fler gånger". På en 40 minuter lång videofilm, tagen på premiären syns det dock inte till någon Elviskopia så huruvida han till slut fick uppträda eller inte förtäljer inte historien.

Kollapsen[ ]

Griståget rullade på och man kan gissa sig till att det festades ganska rejält både under och mellan spelningarna. Det hårda levandet hade dock börjat påverka Errols hälsa. Hjärtat hade börjat krångla och han fick medicin utskriven samt ett totalt alkoholförbud. Efter 14 dagars medicinering och endast en månad in i turnén kollapsade han dock plötsligt på väg till en spelning. För Ulf Elving i programmet Efter Två berättar han efteråt hur han böjde sig fram för att ta fram en tårtbit i en medhavd kasse när han plötsligt fick ont. Han beskrev det som att det kändes som om han hade fått en kniv i magen och smärtan spred sig sedan upp över bröstkorgen. Man befarade en hjärtattack och Errol lades in på sjukhuset i Växjö. Någon hjärtattack var det inte, men läget var ändå allvarligt då hjärtat hade växt. Åratal av supande hade satt sina spår och han hade nu nått till bristningsgränsen för vad hans kropp tålde. Den 28 september 1993, efter fem dagars vård skrevs han så ut och fick åka hem till hus utanför Växjö för att vila upp sig. De mediciner han nu fått med sig skulle han få äta livet ut. Errol hade fått en tankeställare. När han ett år tidigare hade han gått ut i medierna som nykterist saknades motivation och han föll dit igen. Den här gången var det annorlunda. Nu var det på allvar och i en intervju med Expressen en vecka efter kollapsen berättade han: ”Hjärtat växer på mig. Det beror på brännvinet. Ingen prognos finns ännu men ett är säkert: om jag super igen så dör jag" "Nu ska jag ta det lugnt och sköta mig. Inget nikotin och ingen alkohol. Sätter jag igång och dricker igen går det åt helvete" Han hade alltså bestämt sig för att återigen försöka sluta med spriten. Skulle det lyckas den här gången?

Kommande spelningar med Griståget ställdes naturligtvis in, men att helt avbryta turnén var det inte tal om. Efter att Errol vilat upp sig fortsatta man. Dock med några smärre förändringar i programmet. Han fick inte anstränga sig för mycket så hans sånginsatser minskades därför till två under konserten. Peter Melin, vanligtvis basist i The Roaring Cadillacs hoppade också in som extra sångare.