söndag, 09 mars 2014 11:40

Boken om människan bakom Eddie

Tre gånger försökte olika författare sig på att skriva en bok om Eddie Meduza. Tre gånger föll projektet på mållinjen. Det var först när Theodor Lundgren och Börge Hellström tillsammans med Errol Norstedts syster Maritza Johansson och fästmön Leila Bergendahl gav sig på projektet som det till slut blev en bok. Eddies Himmel har fått en exklusiv intervju med två av författarna bakom boken "Bara man e fantastisk".

 

"Bara man é fantastisk" är skriven av Leila Bergendahl och Maritza Johansson tillsammans med pseudonymen Börge Lundgren. Bakom pseudonymen döljer sig alltså författarna Börge Hellström och Theodor Lundgren och pseudonymens likhet med Eddie Meduzas figur Börje Lundin är egentligen bara en lycklig sammanträffande vars ära kan tillskrivas idékläckaren Theodor Lundgren som helt  enkelt slog ihop för och efternamn på de båda.

Börge och Theodor kommer från två helt olika bakgrunder. Börge är den prisade halvan av författarduon Roslund & Hellström samt en av initiativtagarna till organisationen Kriminellas Revansch i Samhället. Han beskriver sig som ganska lik Errol i förhållande till tankar och känslor och har alltid gillat honom just för att han var så annorlunda. Theodor är journalisten, dokumentärfilmaren och författaren med dokumentärt berättande som yrke. För honom var Eddie inte helt obekant, men hans relation till honom var kanske inte helt på samma nivå som Börges och därför utvecklade sig berättelsen på ett annat sätt än hade förväntat sig.
– För mig blev det en mycket sorgligare berättelse än vad jag hade trott innan.

 

Det var alltså först på det fjärde försöket som det till slut blev en bok om Eddie Meduza. Enligt Börge Hellström berodde misslyckandena på att de tidigare författarna koncentrerat sig för mycket på att skriva om karikatyren Eddie Meduza, vilket var dömt att misslyckas då det inte var den riktiga bilden av honom. Den bok de nu skrivit tar fasta på människan Errol Norstedt och inte karikatyren, vilket på intet sätt behöver betyda att läsningen blir särskilt tråkigt.
– Det som var normalt för honom var inte riktigt normalt för andra, säger Theodor och förklarar vidare: Med en så extremt mångsidig person kan man göra flera olika projekt och ta sig an nyanser och där måste man välja perspektiv. Vi skriver om det som drev honom.

Från början var det tänkt att boken skulle få namnet "Kuken Står mina vännerr", men Börge och Theodor kände allt eftersom att boken växte fram att titeln inte skulle representera innehållet särskilt väl. Börge beskriver boken som en stillsam och jordnära beskrivning av Eddie samt en fin, men sorglig betraktelse av en fin människa. Att Eddies repertoar innehöll mycket könsord kan förklaras med att han var uppväxt på det sättet.
– Alla texter som han har skrivit är ju självupplevda. Då blir det en annan prägel på den här killen, säger Börge. Han skriver en historia om sådant som hänt och var väldigt brutal i sina låtar och rakt på.
Theodor menar att många människor inte ville förstå hans ironi.
– Vår drivkraft är att försöka förklara människan bakom. Det var en person som blev utdömd väldigt snabbt. Man vill återupprätta honom.

 

”Bara Man É Fantastisk - Eddie Meduza” ges ut på Kalla Kulor Förlag och kan redan nu förhandsbokas på bland annat GinzaBokus och Bokia. Releasedatum är satt till den 23 maj 2014 och Eddies Himmel lovar att komma med en recension så fort vi fått boken i vår hand.

 

 

Lägg till kommentar

Kommentarer

Citerar Hans-Olov Öberg:
En rättelse: boken kommer ut på Kalla Kulor Förlag, och ingenting annat.


Attans, min research var lite bristfällig där. Tack för en snabb rättelse, jag har korrigerat.
Citera
En rättelse: boken kommer ut på Kalla Kulor Förlag, och ingenting annat.
Citera

Nyheter